سقف شیروانی با ظاهری خاص یکی از محبوب‌ترین مدل‌های سقف برای مناطق مرطوب و پرباران است. سقف‌ شیروانی با مصالح مختلف مانند گل، بتن، سنگ، کامپوزیت و فلزات ساخته می‌شود. اگر می‌خواهید در مورد شیروانی فلزی و انواع مختلف آن اطلاعات دقیقی کسب کنید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

تاریخچه سقف شیروانی

سقف شیروانی از قدیمی‌ترین سقف‌هایی است که برای احداث ساختمان مورد استفاده قرار می‌گرفت. مزیت اجرای سقف شیروانی در مناطق پرباران این است که آب روی سقف جمع نمی‌شود، در حالی ‌که در سقف‌های مسطح با زیاد شدن باران و برف، امکان نفوذ رطوبت و آسیب به ساختمان وجود دارد.

در گذشته که تنوع مصالح زیاد نبود، برای ساخت سقف شیروانی از گل استفاده می‌شد، اما در حال حاضر که مصالح ساختمانی تحت تاثیر تکنولوژی قرار گرفته و به‌روز شده، مصالح دیگری جایگزین گل شده است.

بتن یکی از مصالح مورد استفاده و پرکاربرد برای سقف‌های شیروانی بود که به مرور زمان به دلیل وزن زیاد و سخت بودن شرایط نصب، کنار گذاشته شد و با سقف‌های فلزی جایگزین شد؛ زیرا سقف شیروانی فلزی در موارد متعددی توانست محدودیت‌های مصالح قبلی را از میان بردارد.

مزایای استفاده از انواع سقف شیروانی فلزی چیست؟

وقتی می‌خواهید برای ساختمان مناسب‌ترین مواد سقف را انتخاب کنید، باید قبل از هر چیزی با مزایا و معایب آن آشنا باشید تا بتوانید با دید باز بهترین سقف را انتخاب کنید. موارد زیر مزیت‌های نصب سقف شیروانی فلزی است که باعث می‌شود این سقف‌ها جزو پرطرفدارترین مصالح باشند.

  1. عدم نیاز به برف‌روبی

سقف شیروانی به شکل شیب‌دار طراحی می‌شود تا آب باران و برف به راحتی از روی آن تخلیه شود. در حالی‌ که سقف‌های مسطح نیاز به برف‌روبی دارند، سقف‌های فلزی که به شکل شیروانی طراحی می‌شوند نیازی به برف‌روبی ندارند.

  1. قابلیت حمل و نقل آسان

برتری استفاده از سقف شیبدار فلزی در مقایسه با سقف‌ بتنی این است که وزن سبکی دارد و به‌راحتی می‌توان آن را جابه‌جا کرد.

  1. مقاومت بالای سقف شیروانی فلزی

سقف‌های شیروانی فلزی در برابر آسیب‌های محیط مقاومت و ماندگاری دارند. به‌طور مثال لازم نیست هنگام وقوع طوفان یا باد نگران شکستن پانل‌ها باشید؛ زیرا ورق‌های گالوانیزه فلزی می‌تواند در برابر بادهای شدید هم ساختار خود را حفظ کند. حتی اگر بنا به دلایلی فشاری به سقف شیروانی فلزی وارد شود، باز هم احتمال تکه شدن یا شکستن پایین است. در نهایت اینکه یکی از دغدغه‌ها در مورد سازه‌های فلزی احتمال زنگ‌زدگی آن است؛ اما لازم است بدانید ورق‌های گالوانیزه مورد استفاده برای سقف شیب‌دار در صورت خیس شدن هم اکسید نمی‌شوند و زنگ نمی‌زنند.

  1. جذابیت ظاهری

اولین ویژگی قابل مشاهده سقف‌ها ظاهر آن است. سقف‌ شیبدار فلزی به‌دلیل رنگ‌بندی متنوعی که دارد باعث گیرایی و جذابیت در نمای ظاهری ساختمان می‌شود.

  1. نصب آسان سقف شیروانی

انواع سقف شیروانی فلزی به‌راحتی و در مدت زمان کوتاهی قابل‌نصب هستند؛ به همین دلیل کسانی که می‌خواهند اقدامات ساخت و تجهیز ساختمان را در مدت زمان کوتاهی انجام دهند می‌توانند با اجرای سقف فلزی، مراحل ساخت ساختمان را سریع‌تر به پایان برسانند.

معایب سقف‌ شیروانی فلزی چیست؟

با اینکه اجرای سقف شیروانی فلزی با مزایای متعددی همراه است، اما نباید از محدودیت‌ها و معایب نصب آن غافل شویم. موارد زیر معایب اجرای سقف شیرانی فلزی است:

  1. سقف شیروانی عایق مناسبی برای صدا نیست

سقف شیروانی فلزی در برابر انتقال صدا ضعیف است و نمی‌تواند عایق مناسبی برای جلوگیری از سر و صدا باشد. ساکنان ساختمان با سقف شیروانی فلزی از صدای خوردن قطرات باران و تگرگ به سقف یا صداهای محیطی اذیت می‌شوند.

  1. سقف شیروانی عایق مناسبی برای انرژی نیست

یکی از ویژگی‌هایی که در انتخاب مصالح ساختمانی تاثیرگذار است، مصرف بهینه انرژی است. انواع سقف شیروانی فلزی عایق خوبی برای انرژی نیستند؛ به همین دلیل بخشی از انرژی حاصل از وسایل گرمایشی و سرمایشی در ساختمان‌های تجهیزشده با این سقف‌ها هدر می‌رود.

  1. امکان تغییر شکل سقف فلزی وجود دارد

درصورتی‌که ورق‌های گالوانیزه که برای ساخت سقف فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرند از روی، استیل یا آلومینیوم باکیفیت باشند احتمال تغییر شکل دارند؛ زیرا قرار گرفتن در معرض نور آفتاب موجب گرم شدن و تغییر شکل سقف‌ها می‌شود.

انواع سقف فلزی بر اساس مسیر قرار گرفتن پانل

سقف‌های فلزی را می‌توان بر اساس مسیر قرار گرفتن پانل‌ها  به انواع سقف شیروانی تک‌بر، چهاربر و چندبر تقسیم کرد. در مورد تفاوت‌ قیمت این سقف‌های فلزی لازم است بدانید، با زیاد شدن تعداد برهای سقف و ملایم بودن شیب پانل‌ها، قیمت اجرا و نصب سقف بیشتر می‌شود زیرا در این صورت تعداد بیشتری پانل مورد استفاده قرار می‌گیرد و مصالح  مورد نیاز برای آماده کردن آن هم متفاوت خواهد بود.

مزایای سقف‌ شیروانی فلزی تک‌بر

درصورتی‌که بخواهیم بررسی مقایسه‌ای بین انواع سقف‌های فلزی انجام دهیم، باید بدانیم سقف فلزی تک‌بر نصب آسان‌تری دارد و لازم نیست افراد زیادی کارهای نصب را انجام دهند. پس می‌توانیم انتظار داشته باشیم هزینه‌ی نصب و اجرای آن هم کمتر از انواع دیگر سقف باشد زیرا به جز نصب آسان، مصالح کمتری هم نیاز دارد.

سقف شیروانی فلزی تک‌بر شیب تندی دارد که تخلیه‌ی آب باران و برف را با سرعت بیشتری انجام می‌دهد. همین ویژگی باعث می‌شود این سقف‌ها ماندگاری بیشتری داشته باشند.

مزایای سقف‌ شیروانی فلزی چند‌بر

سقف فلزی چندبر در برابر باد، طوفان و رطوبت برف و باران دوام بالایی دارد و به‌راحتی خراب نمی‌شود زیرا پانل‌های آن محکم هستند و با وزش باد آسیب نمی‌بیند. از طرف دیگر رطوبت موجود روی سطح هم به سرعت خشک می‌شود.

مزایای سقف‌ شیروانی فلزی چهاربر

سقف شیبدار چهاربر، جهار پانل دارد که شیب دو تا از آن‌ها بیشتر است و با در کنار هم قرار گرفتن آن‌ها سقفی با شیب ملایم ایجاد می‌شود. مزیت اجرای این سقف‌ها این است که صاحب ساختمان می‌تواند بعدا بخش‌های اضافه شده به ساختمان را با سقف چهاربر تجهیز کند.

به طور مثال می‌توانید برای ساختمان سقف شیبدار چهاربر اجرا کنید و در آینده یک اتاق زیر شیروانی به آن اضافه کنید. به این ترتیب با استفاده از این سقف‌ها می‌توانید متناسب با نیاز خود ساختار ساختمان را بدون هزینه‌ی بالا تغییر دهید.

انواع  سقف شیروانی فلزی بر اساس جنس

ورق فلزی گالوانیزه در مقایسه با ورق معمولی فولاد در برابر زنگ‌زدگی استحکام بیشتری دارد و نصب آن برای سقف نیاز به تعویض ندارد. ورق‌های گالوانیزه که از آن برای احداث سقف شیبدار فلزی استفاده می‌شود، شامل انواع زیر است:

  • ورق شادولین
  • ورق سفالی

شاید با شنیدن نام ورق سفالی، تصور کنید این ورق‌ها  از جنس سفال است، اما واقعیت این است که این ورق‌ها فقط به شکل سفال تولید می‌شوند. ورق پالرمو، جنوا و پرچین از انواع ورق سفالی است. ورق‌ها شادولین هم شامل سقف‌های کرکره‌ای و ذونقه‌ای است که در ادامه ویژگی‌های هر کدام از آن‌ها را بیان می‌کنیم.

سقف شیروانی پالرمو

درصورتی‌که زیبایی ظاهری ساختمان برای شما اهمیت زیادی دارد، سقف شیروانی پالرمو انتخاب مناسبی است. ظاهر این سقف‌ها به سقف‌های سفالی شباهت زیادی دارد و همین امر باعث می‌شود نمای ساختمان جلب توجه کند اما به این نکته توجه داشته باشید که سقف پالرمو فقط از لحاظ ظاهر به سقف سفالی شباهت دارد و در موارد متعدد دیگری نسبت به آن برتری دارد.

به طور مثال در برابر زلزله، ضربه و آسیب، سقف‌های پالرمو مقاومت بیشتری دارند. همچنین نصب و اجرای سقف‌های پالرمو آسان‌تر است و نیاز به اقدامات خاص یا صرف هزینه‌ی بالا ندارد.

سقف شیروانی جنوا

سقف‌های شیروانی جنوا برای پوشش سقف‌ آلاچیق، ساختمان و سوله مورد استفاده قرار می‌گیرد و جزو شبیه‌ترین سقف‌ها به شیروانی پالرمو است. سقف شیروانی جنوا به شکل شطرنجی است که باعث می‌شود میزان تخلیه‌ی آب از آن بیشتر شود. در نتیجه حتی یک قطره هم از آب باران و برف روی سقف نمی‌ماند.

اما اگر بخواهیم مقاومت سقف جنوا و پالرمو را با هم مقایسه کنیم، باید به دوام و استحکام بالاتر سقف‌های جنوا اشاره کنیم. این سقف‌ها در بازه‌ی زمانی طولانی‌تری خراب می‌شوند یا نیاز به تعمیر پیدا می‌کنند.

سقف شیروانی پرچین

یکی از سبک‌ترین سقف‌های فلزی با نام سقف پرچین شناخته می‌شود که می‌توان آن را به‌راحتی جابه‌جا کرد. بنابراین نصب آن زمان زیادی لازم ندارد و سخت نیست. حتی انعطاف‌پذیری بالای سقف باعث شده نصب و اجرای سقف شیروانی در گوشه‌های ساختمان هم سخت نباشد و به‌راحتی انجام شود.

بهتر است این نکته را هم بدانید، با اینکه سقف‌های پرچین سبک هستند، اما در برابر آسیب‌های محیطی مانند زلزله مقاومت بالایی دارند و باد شدید هم نمی‌تواند موجب خرابی بخشی از این سقف‌ها شود. با توجه به اینکه سقف به‌طور مستقیم در تماس با نور خورشید است، مقاومت و عدم تغییر رنگ آن در برابر نور خورشید اهمیت زیادی دارد. سقف شیروانی پرچین از این مزیت هم برخوردار است و در برابر نورخورشید تغییر رنگ نمی‌دهد.

سقف شیروانی کرکره ای یا سینوسی

محبوب‌ترین و قدیمی‌ترین مدل سقف شیروانی فلزی، به سقف کرکره‌ای یا سینوسی معروف است. علت این نام‌گذاری این است که شکل ظاهری سقف‌ها به نمودار سینوس شباهت دارد و در انواع سینوس ریز و درشت طراحی می‌شود. قیمت این سقف‌ها کاملا مناسب و نصب آن برای صاحبان ساختمان مقرون‌به‌صرفه است.

دلیل دیگر محبوبیت این سقف‌ها رنگ‌بندی متنوع آنها است و هر فردی می‌تواند متناسب با سلیقه‌ی خود جلوه‌ی زیبایی به ظاهر ساختمان بدهد.

سقف شیروانی ذوزنقه‌‌ای

ورق ذوزنقه‌ای هم همان‌طور که از نام آن‌ مشخص است، شکل ذوزنقه‌ای دارد و به دلیل این طراحی در برابر فشار بالا مستحکم هستند. پس اگر ضربه‌ای به سقف وارد شود یا اینکه زلزله اتفاق بیفتد، این سقف‌ها به‌راحتی خراب نمی‌شوند. حتی جنس فلز آن در برابر زنگ‌زدگی هم مقاومت دارد. در مجموع مزایای فوق باعث می‌شود از این سقف‌ها برای ساختمان ویلا، سوله‌های صنایع غذایی، ورزشی و صنعتی استفاده شود.

سقف شیروانی سنگریزه‌ای کینگستون

شیروانی فلزی دیگری که می‌توان از آن در ساختمان‌ها یا سوله‌ها استفاده کرد، شیروانی سنگریزه‌ای کینگستون است. این سقف‌ها زیبایی و ساختار منحصربه‌فردی دارند. زیرا ساختار آن‌ها 8 لایه است و باعث دوام بالای آن می‌شود. خارجی‌ترین لایه‌ی سقف کینگستون موجب کاهش اصطکاک در خارجی‌ترین لایه می‌شود که مزیت قابل توجهی است. بهتر است بدانید به دلیل لایه‌ی سنگریزه‌ای که در بخش خارجی سقف قرار دارد، سر و صدا به داخل ساختمان نفوذ نمی‌کند. بنابراین عایق مناسبی برای صدای باران و تگرگ است و ساکنین را اذیت نمی‌کند.

در کنار تمام این مزایا، باید به مقاومت بالای نصب و اجرای سقف شیروانی سنگریزه‌ای هم اشاره کنیم. این سقف‌ها انعطاف‌پذیری بالایی دارند و به‌راحتی در سرما ترک نمی‌خورند و نمی‌شکنند. پس اگر می‌خواهید سقف ساختمان در آتش‌سوزی و زلزله آسیب نبیند یا اینکه باد و طوفان آن را خراب نکند، بهتر است از نصب و اجرای این سقف‌ها استفاده کنید.

حتی لازم است بدانید سقف‌های سنگریزه‌ای قابلیت اجرا در اقلیم‌های مختلف جغرافیایی را دارند و در مناطق مختلف می‌توان آن را اجرا کرد زیرا تغییرات ناگهانی دما هم این سقف‌ها را خراب نمی‌کند.

جمع‌بندی

یکی از بخش‌های اصلی ساختمان سقف است که عوامل محیطی مانند برف و باران، گرما و سرما و ویژگی‌های فیزیکی مانند وزن، قابلیت حمل و نقل بر نحوه‌ی اجرای آن تاثیر می‌گذارد. این مطلب یک راهنمای کامل برای آشنایی با مزایا، معایب و انواع سقف شیروانی فلزی است.

برای آشنایی بیشتر با تایل های سنگریزه ای کینگستون می توانید با شماره 02634909091 تماس حاصل فرمایید.

دانلود کاتالوگ  آشنایی با سقف شیروانی فلزی